Veganuary

Yeni yıl kararlarının ayı değil midir Ocak? Ben de her hafta bir bülten paylaşmaya karar verdim. Söz uçuyor, story kayıyor, video eskiyor ama yazı daha çok dayanıyor. Bu bülteni Revue’de yayınlamaya başladım.
Bültenime abone olmak isterseniz : Üç Duraklık Muhabbetler

İlk haftaki konum vegan beslenme ve veganuary!

Serim

  1. Her yıl ocak ayında @Veganuary isimli bir kampanya yürütülüyor. Vegan ve January kelimelerinin birleşiminden oluşan Veganuary 2014 yılında ortaya çıkan bir hareket ve insanlara bitkisel beslenmeyi, vegan yaşam tarzını tanıtmayı amaçlıyor.
  2. Bunun için de yeni yıl kararlarının alınıp yaşam tarzına değişimlerine adım atmanın en yaygın olduğu ocak ayını seçmek bence çok iyi bir tercih. Bir de aylardan hiçbirisi Vegan’ın sonuna January kadar güzel kaynaşmıyor. Veganuary güzel bir fonetik olmuş.
  3. Vegan yaşam tarzını duyduğunuzdan eminim. Gıda, giysi ya da herhangi bir tüketimde hayvanlardan faydalanmamayı merkeze alan bir duruş bu. Denizde yaşayanlar dahil hiçbir hayvanın etini, hayvansal süt ve süt ürünlerini, yumurtasını, balını yememeye dayanan bir tercih.

Düğüm

  1. Veganların bir kısmı hayvan haklarını merkeze alarak etik sebeplerle vegan oluyor, ben de birkaç senedir bu insanlardan birisiyim. Bunun yanında hayvan çiftlikleri sebebiyle ormansızlaştırılan arazileri, çiftlik hayvancılığının çevreye ve gezegene etkileri, bitkisel beslenmenin daha sağlıklı olduğunu, hayvansal gıdaların insan sindirimine uygun olmadığını göz önüne alarak vegan olanlar da mevcut.
  2. Her ne gerekçeyi öne alırsa alsın, vegan olmak için aktif kararlı bir adım atmak modern toplumun beslenme ve tüketim alışkanlıklarına karşı öz irade sergilemek gerekiyor. Zor değil ama yerleşik kültür ve alışkanlıklarımız yüzünden kolay da değil.
  3. Veganuary bunun için iyi bir adım. (Şu an neredeyse yarısını geçirdiğimiz) yılın ilk ayını vegan olarak geçirerek hem yüzbinlerce kişinin katıldığı bir kampanyanın parçası olmak mümkün, hem de değişik yemek tarifleriyle vegan yaşam biçimini deneyimlemek mümkün.

Çözüm

  1. Vegan bir beslenme doğallığında sağlıklı anlamına gelmiyor. Sadece patates kızartması-ekmek-şeker yiyerek vegan beslenmiş olursunuz ama vücudunuza pek iyilik yapmış olmazsınız. Ancak çeşitli meyve, sebze, tahıl, kuruyemiş tükettiğim bir vegan beslenmenin birkaç yıldır vücuduma çok iyi geldiğini ve diğer diyetlere göre fiyat açısından da katbekat hesaplı olduğunu söyleyebilirim.
  2. Veganlık sanıldığının aksine o kadar zor değil. Düşününce, kimi zaman birkaç ardışık öğünü, bir günü hatta birkaç günü farkında dahi olmadan sadece meyve sebze, tahıl, kuruyemiş gibi yiyeceklerle geçirdiğinizi anımsayacaksınız. Hatta vücudunuzun buna ne kadar yatkın olduğunu, bitkisel beslenmenin getireceği değişimi yaşam enerjinizle de hissedeceksiniz.
  3. En önemlisi de, diğer canlılar, gezegenimiz, vücut ve ruh sağlığımız için iyi gelecek bir değişim için adım atmanın ferahlığını hissedeceksiniz. Hatta belki de bütünsel bir dönüşümle vegan bir yaşam biçimini seçeceksiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.