Sadeleşmek

Yılbaşını kutlama heyecanı kadar, tüm dünya bir arada yeni bir sayfa açma hissiyatını çok seviyorum. Mayıs’ta doğmama rağmen yaşımı yıl hesabıyla ilerletenlerdenim. Yaşım 1 Ocak’ta değişiyor, 5 ay önden gidiyorum. Yeni yıl, yeni bir yaş, yeni planlar, yeni bir ben demek.

Birkaç senedir de yeni bir alışkanlık kazandık ailece. Her yılı bir hayale, bir değişime adıyoruz. 8 sene önceydi bu işe ilk girişmemiz. Yoğun bir yılın ardından “Bu yıl arkadaşlarımızı önceliklendirelim. Arkadaşlık yılı olsun” diye başlamış, vakitsizlikten görüşemediğimiz tüm arkadaşlarımızla görüşmeyi ön plana koymuş, yüzlerce dostla hasret gidermiştik.

Sonra üretim yılı dedik bir seneye. Üretmeye odaklandık. Kitabımı yazdığım, doktoraya girdiğim, profesyonel bir konuşmacı olarak hikayelerimi paylaşmaya başladığım yıl oldu. Başka bir yıla hayallerin peşinden koşma yılı adını verdik. Ertelediğimiz ne kadar hayalimiz varsa onların peşinden gittik. Gitmek istediğimiz yerlere seyahat ettik, küçük mutlulukları kafaya taktık. 2017 değişim/hareket yılıydı. Yaşadığımız ülkeyi değiştirdik. İşimde, yaşam biçimimizde, yerleşik düzenimizde, çocukların okulunda büyük değişimler oldu.

Şimdi 2018 kapıda. Uzun süredir 2018’de en büyük ihtiyacımın ne olacağını düşünüyorum. Ama 2017’nin önceliği olan değişimi yönetmekten, birkaç işle aynı anda uğraşmaktan, gündelik hayat yoğunluğundan, yapılması gerekenlerden bir türlü odaklanıp fırsat bulamıyorum. 2017’de binlerce saat toplantıya girdim, 100’e yakın farklı sahnede konuşma yaptım. Ortalamada her hafta bir köşe yazısı, binlerce e-mail, bir sürü yeni projenin içinde sürüklendim. Sürekli bir yetiştirme telaşı vardı. Bu çaresizlikle kıvranırken baktım ki, çözüm problemin içinde gizli. Yapılması gereken ise “Sadeleşmek!”.

2018’i sadeleşme yılı ilan ediyorum kendim için. Elimden gelen her alanda. Telefonumdaki uygulama sayısını, dolabımdaki giysileri, ilgilendiğim konuları sadeleştireceğim. Gereksiz toplantılardan kaçınacak, kaçınamazsam süresini kısaltmak için uğraşacağım. Daha akıllı tüketmeye çalışacağım. Beslenirken abur-cuburdan, hayatın içinde kuru gürültüden kaçınacağım. Mecbur olmadığım seyahatleri teknolojiyi kullanarak yapmamanın yolunu arayacağım. Sosyal hayatı daha öz, derinlemesine yaşayacak şekilde düzenlemenin yolunu bulacağım. Sosyal medyayı dozunda kullanıp, okumaya ve yazmaya odaklanacağım.

Sadeleşmek, kapanmak, inzivaya çekilmek, gündemden kopmak anlamına gelmiyor. Aksine odaklanmak ve derinleşmek demek benim için. Zor olan sade bir yaşam, basit yazmak, basit düşünmek. Mesaj karmaşasından, kaostan, trafikten kurtulup özü yakalamak. Hepimiz için sadeleşerek daha da derinleşmek, ferahlamak ve daha dolu bir hayat biçimlendirmek mümkün.

Yakın geçmişin meziyetlerinden birisi “multitasking”di. Aynı anda bir çok işi yapabilmek yani. Şimdi ise çağımız monotasking’e, belli bir anda tek bir konuya odaklanma becerisine doğru ilerliyor. Sadelik hiç olmadığı kadar derin ve renkli sular vadediyor. Sadeleşme yolculuğunu başlatacağım 2018’e girmek için heyecanlanıyorum. Hepimiz için mutlu ve umutlu bir yıl olsun.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.